Вход

Search

Календар

Entries archive

Home » 2015 » February » 16 » 10 правила при покупко-продажба на автомобил
10:49 AM
10 правила при покупко-продажба на автомобил

Искате да купите-продадете кола? Тогава прочетете внимателно 10 съвета.


Най-после автомобилът, който дълго време сте търсили е обявен за продажба в интернет. Обявата е повече от добра. На снимките автомобилът изглежда страхотно и при това толкова изгодно. Цветът и оборудването са точно желаните, продавачът се нуждае спешно от пари. Уговаряте се за утре вечер, парите в брой. Какво да правите? Сърцето ви казва „да", а разумът - „не". Трудно е да решите дали предложението е измама или не. Не всички евтини оферти за продажба на коли в интернет са сигурна измама. Но пък знае ли човек...
10 правила при покупко-продажба на автомобил. Някои от тях са логични, други на пръв поглед прекалено предпазливи: оглед поне с още един човек, предаване на парите в банка. Да, възможно е никога да нямате проблеми в тази връзка. Но за да бъде и занапред така, следвайте нашите съвети. Сигурното си е сигурно.

1 Не бъди алчен
Употребяваният автомобил е 20% по-изгоден от други такива предложения. Възможно ли е? Ние казваме: не! При такава оферта си отваряйте очите на четири.
2 Не се хвали
Притежавате луксозен автомобил за 50 000 евро и искате да го продадете. В обявата сте посочили адреса и телефонния си номер. Внимание! Данните ви ще бъдат прочетени не само от потенциални клиенти, а и от всички крадци.
3 Не се доверявай на непознати
Гласът по телефона звучи доверчиво? Невинаги трябва да вярвате на такива неща. Не забравяйте, че това е непознат, а става въпрос за сделка с много пари. Разсъждавайте трезво.
4 Не отивай сам на среща с непознати
Четири очи виждат повече от две. Вярно е има и страничен ефект: ако отидете с още един човек на мястото на срещата при покупка-продажба на автомобил, ще изправите вероятните гангстери пред двойно по-сложна задача.
5 Не отивай на пусто място
Автомобилът се намира на паркинг на магистралата, предаването на парите трябва да стане в изоставена индустриална зона? Никога! Ако ви заплашат, едва ли на такова място някой ще чуе виковете ви за помощ.
6 Не прави оглед на тъмно
Ако ви извикат за оглед на автомобила на тъмно, значи собственикът крие нещо. Или пък има нещо лошо наум. Изчакайте - покупката и продажбата на автомобил изискват време. И то през деня.
7 Не вярвай на обещания
Клиентът иска да направи кратко пробно шофиране и веднага ще се върне? Не! Вие непременно трябва да присъствате на тестовото шофиране, а ако не - то при вас трябва да останат документите на клиента или пък неговия автомобил Да се обзаложим ли, че тогава той ще се върне?
8 Изисквай писмени договори
Ще продавате или купувате автомобил? Тогава настоявайте за писмен договор. Той трябва да включва всички данни на страните по сделката, както и данните на автомобила.
9 Внимавай с парите
Продали сте автомобила си в събота следобед и клиентът ви е изплатил 10 000 евро. Сега поне до понеделник парите ще останат в жилището ви - това е известно и на клиента. Затова най-сигурно е предаването на парите да стане в банка - така можете да проверите и дали парите не са фалшиви.
10 Не превеждай предварително пари
Ако поискат от вас авансово плащане с превод на сумата в чуждестранна банка - бъдете нащрек! Ако след тестовото шофиране дадете някакви пари авансово, отбележете го в договора за покупко-продажба.

 

ИЗВОД
Алчността замъглява съзнанието. Това важи в особено голяма степен за сделките с автомобили по интернет. Казват ви, че трябва да донесете парите в брой? Мястото на срещата е пусто и отдалечено? При това вечер, когато е тъмно? В такъв случай по-добре извикайте полицията, тъй като 100% нещо не е наред. При търговията с автомобили е препоръчителна извесна доза мнителност.  
Забележка: По сега действащото законодателство в България, покупко-продажбата на автомобил се извършва пред нотариус срещу определена такса. Най-вероятно според застрахователна стойност на автомобила, която е и нереално ниска, за да се спестят нотариалните и общинските такси.

Views: 533 | Added by: syntaxerr | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]